9. ročník je v cíli Tri Klub Příbram
HONZA TOMÁNEK: PŮLMARATON UJEL NA „RUČNÍM KOLE“


“Nebylo to zadarmo. Byla to dřina. Ale skvělý závod s atmosférou.” Přečtěte si rozhovor s jedním z nejlepších českých handicapovaných cyklistů, který letos závodil i v Příbrami.


Jak se vám líbila nová trasa? Jel jste půlmaraton v Příbrami poprvé?

Ano, závod jsem absolvoval poprvé, takže nemám srovnání, ale trať byla velmi pestrá a členitá. Líbila se mi. Nedokázal jsem dopředu odhadnout, jak může být rychlá, ale rozhodně byla zábavná a relativně těžká.

Byly nějaké úseky na trase pro vás jako atleta na vozíku složité?

Několik užších pasáží bylo trošku složitějších, musel jsem dávat pozor. Během prvního okruhu jsem si vše otestoval, kde mohu jet rychle a kde naopak ne. Stoupání ke kruháči jsem ale nenáviděl, tam jsem se musel hodně kousat. A když jsem si myslel, že už jsem nahoře, tak tam byly ještě kostky. Nebylo to zadarmo. Byla to dřina. Ale skvělý závod s atmosférou.

Dokončil jste závod spolu s vítězem Vojtou Novákem – musel jste se brzdit, abyste měli v cíli stejný čas, nebo jste měl naopak co dělat, abyste mu stačil?

V prvním kole jsem se relativně šetřil, nevěděl jsem, co čekat. Ale když jsem během zmíněného stoupání propadl asi k desátému místu, tak jsem si uvědomil, že závod právě začal. Musel jsem se hodně kousnout, abych znovu dosáhl čela závodu.

A to se opakovalo s dalšími okruhy stále dokola, protože to stoupaní bylo zkrátka likvidační. V posledním okruhu jsem si dokázal vypracovat náskok a situaci jsem měl pod kontrolou, ale ještě v polovině závodu tomu tak rozhodně nebylo. Vojta předvedl skvělý výkon a moc mu gratuluji.

Jaké závody vás čekají v nejbližší době?

Za několik dní se postavím na start 70.3 Ironman Luxembourg (30. června 2024), který bude mou kvalifikací o mistrovství světa v celém ironmanu na Havaji. Výsledek pak určí další průběh sezóny, ale již teď vím, že během prázdnin absolvuji závody 70.3 Ironman Swansea v Británii a Ironman Kalmar ve Švédsku.

Jak zpětně hodnotíte atmosféru červnového závodu v Příbrami?

Bylo to skvělé! Myslím si, že celý organizační tým předvedl skvělou a sehranou práci, což lidé ocenili. Na Příbramském půlmaratonu tak panovala přátelská a sportovní atmosféra. Lidé v ulicích fandili a podporovali, a to nás sportovce žene vždy dopředu. Děkuji za ten zážitek.

Fotogalerie K článku

Partneři projektu

Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton -