9. ročník je v cíli Tri Klub Příbram
PŮLMARATON ROZBĚHAL VÍCE NEŽ 600 LIDÍ. ZLATO BRAL VOJTA NOVÁK


Příbramský půlmaraton v sobotu suverénně opanoval Vojtěch Novák. Traťový rekord ale odolal. Mezi ženami své prvenství z loňského roku obhájila i na zbrusu nové trase Lenka Šatavová z Višňové.


Druhá červnová sobota patřila v Příbrami běhání. Organizátoři 9. ročníku Příbramského půlmaratonu připravili kromě hlavního závodu na 21,1 kilometru i dílčí závody pro děti, štafety nebo školní týmy. Celkem se na start postavilo více než 600 běžců a běžkyň. “To je téměř o polovinu více oproti loňsku,” uvedl Lukáš Rozmajzl, zástupce organizačního týmu z Tri Klubu Příbram.

Nejprve dopoledne závodily dvě stovky dětí na různě dlouhých trasách kolem Hořejší Obory. Pořadatelé jim věnovali startovné zdarma a v cíli finisherskou medaili na památku, batůžek a občerstvení. “Doufám, že si spousta z nich odnese taky zážitek, že aktivní pohyb je skvělá a zábavná forma, jak trávit čas,” dodává zástupce pořadatelů.

Favorit nezaváhal

Odpoledne se sportovní svátek přesunul na náměstí T. G. Masaryka, kam se závod po třech letech vrátil. Letos s novou trasou – z náměstí se běželo Milínskou ulicí k letnímu kinu a poté po tzv. zelené páteři k Hořejší Oboře a zpátky k náměstí.

Podle předpokladu zvládl tuto trasu nejrychleji Vojtěch Novák. Elitní příbramský běžec, který nyní reprezentuje brněnský klub VSK Univerzita Brno, uběhl 21 098 metrů za 1:15:21 hod. To znamená, že běžel průměrnou rychlostí asi 17 km/hod. Na traťový rekord mu přesto chybělo asi 100 vteřin.

Do finiše s ním zvládl držet tempo jenom Honza Tománek. Tento reprezentant České republiky půlmaratonský závod absolvoval kvůli svému zdravotnímu omezení na handbiku, tedy speciálně upraveném kole, kde se nešlape nohama, ale jede na ruční pohon.

“Běžím na pivo”

Mezi ostatními půlmartonskými závody v Česku je ten příbramský unikátní soubojem velkého počtu štafetových týmů. Letos se na start postavilo téměř 60 čtveřic. “Právě štafety se vždy postarají o skvělou atmosféru. Už jenom číst názvy jejich týmů je zábavné, letos se přihlásili například Rychlí šneci, Běžím pro pivo, Nezastavitelní nebo Počkej na mě,” doplnil Aleš Barášek, další organizátor z Tri Klubu Příbram, který doběhl celý půlmaraton.

Zlaté medaile dostal po štafetovém běhu na krk tým Luky Training Group pod vedením Lukáše Pazdery. Pohár škol, speciální kategorii pro štafetové týmy studentů a učitelů z Příbramska, ovládli studenti reprezentující Gymnázium a Střední odbornou školu ekonomickou ze Sedlčan. Ti byli v cíli za jednu hodinu a 24 minut.

Příbramský půlmaraton je jedním z nejdelších závodů, které jsou propojené v rámci Brdského běžeckého poháru. Pokud byste se chtěli také rozhýbat a případně poměřit svou formu s jinými amatérskými běžci, máte příležitost tuto sobotu 15. 6. na Jineckém krosu (5,7 km) nebo o týden později 22. 6. na Běhu okolo Vraní skály (9 km).

Fotogalerie K článku

Partneři projektu

Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton - Příbramský půlmaraton -